De Nederlandse agrosector

De toegevoegde waarde van het totale agrocomplex bedroeg 48 mrd. euro in 2013. Dit is ruim 8% van het nationale totaal; het aandeel van het agrocomplex in de totale werkgelegenheid is vergelijkbaar. In de toegevoegde waarde is de input die nodig is van de toeleverende industrieën zoals zaai- en pootgoed, kunstmest, veevoer, maar bijvoorbeeld ook machines voor de V&G-industrie;, de verwerking tot (eind)producten en de distributie van de (eind)producten tot aan de supermarkten inbegrepen.

In de voedings- en genotmiddelenindustrie (V&G-industrie;) werkten in 2012 circa 155.000 mensen. Met een omzet van ruim 67 mrd. euro is het de grootste tak van de industrie. De industrie kent diverse vooraanstaande en wereldwijd opererende bedrijven, zoals Unilever, Heineken en FrieslandCampina. Voor het voortbestaan van VION, nog niet zo lang geleden het grootste vleesbedrijf van Europa, wordt gevreesd.

De omzet in winkels in voedings- en genotmiddelen was in 2014 1,5% hoger dan het jaar ervoor. Huishoudens gaven in 2013 voor 42,2 mrd. euro uit aan voedings- en genotmiddelen (exclusief uitgaven in horeca en catering), bijna 2% meer dan in 2012. De totale uitgaven aan voedings- en genotmiddelen bedroegen 14,6% van de totale bestedingen door huishoudens.
In 2013 kochten consumenten voor ruim 984 miljoen euro aan biologische producten, 5,4% meer dan in 2012. Het aandeel biologische producten in de totale bestedingen aan voedings- en genotmiddelen was in 2013 2,4%.

Dat voedingsland een land van uitersten is, tekent zich ook steeds duidelijker af in de retail. Aan de bovenkant hebben formules als Ekoplaza en Marqt een gevestigde positie verworven; recentelijk zijn in een paar steden zogenaamde dumpsupers (met namen als Gekke Gerrit, Palletvoordeel en Budget Food) geopend. Het gaat om verkoopkanalen die drijven op partijenhandel, waardoor een beperkt assortiment tegen bodemprijzen wordt aangeboden.

De nieuwe Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad verschijnen naar verwachting in de tweede helft van 2015. In deze richtlijnen zal vermoedelijk het accent liggen op voedingspatronen in plaats van voedingsstoffen.

Lees het hele hoofdstuk:
De Nederlandse agrosector